AB Projesi Sektörün kalbinde

Sektördeki mesleki yeterliliğin belirleneceği Avrupa Birliği destekli projenin tanıtımı sektör paydaşları için Fuarİzmir'de 6. kez kapılarını açan Olivtech zeytin ve zeytinyağı teknoloji fuarında UZZK standında yer alan Ege Orman Vakfı ve Konsey tarafından yapılıyor.

Ege Orman Vakfı'nın AB desteği ile “Gıda Sektöründe Sınav ve Belgelendirme Merkezi” kuracağı projenin detayları fuar süresince sektörün dev organizasyonu Olivtech “Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı”na katılacak olan sektör temsilcileri ile paylaşılacak.

Sektör temsilcileri proje konusunda hem bilgi alacak hem de projenin sürdürülebilirliğine katkı vermiş olacak.

Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı ve projenin koordinatörü Yasemen Bilgili proje hakkında bilgi verdi. Bilgili, ''Ege Orman Vakfı'nın eş zamanlı yürüttüğü iki tane Avrupa Birliği hibesi almaya hak kazanmış projesinden bir tanesi nihai hedefinin  belgelendirme ve sınav merkezi yapmak üzere başladığı voc test merkezleri projemizin fuarda bütün paydaşları ile buluştuğu bir ortamda yer almaktayız. Gıda Sektöründe 3 tane meslek standartı belirleyeceğiz. Ege Orman Vakfı bildiğiniz üzere 30 bin ağaçlık zeytin plantasyon sahası ile zeytincilik sektöründe var olmakta ve zeytin sıkım operatörlüğü, fermantasyon operatörlüğü,tadıcı ve sınıflandırıcı mesleğindeki 3 meslek dalının ulusal yeterliliklerini ve meslek standartlarını belirleyerek bunun nihai hedefinde oluşturulacak sınav ve belgelendirme merkezini oluşturmak üzere projemizi yürütüyoruz. Fuar zeytincilik sektörünün bütün paydaşlarının buluştuğu bir ortam. Biz burada küçük üreticisinden, işletmecisine kadar akademisyenine ve bu konudaki uzmanlarla buluşup sektörün ihtiyaç analizi anketlerini fuarda gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

Proje ile ilgili olarak Ege Orman Vakfı tarafından proje tanıtımının yapıldığı Fuarİzmir'deki stantta sorularımızı yanıtlayan projenin sektör çalışma grubundan Yardımcı Doçent Doktor Fahri Yemişçioğlu şöyle konuştu: ''Biz fuarda bir Avrupa Birliği projesinin tanıtımı amacıyla bulunuyoruz. Fuar, zeytin ve zeytinyağı sektörünün önemli bileşenlerini ve paydaşlarını kapsamakta..Avrupa Birliği'nin hibe çağrısı olan Voc test merkezi kurulumu projesinin sürecini yaşamaktayız.Proje; ulusal meslek standartları hazırlayarak ilgili  mesleklerin tanımını, gerek ve yeter şartlarını standartlaşma sürecinde fuarda zeytin ve zeytinyağı sektörünün tüm paydaşları mevcut. Meslek standartları bu sektörün çalışanlarını standardize etme, yeterlilik belgeleri sunma ve sektörü daha ileriye taşıma amacı güttüğü için biz burada paydaşlara hem projemizi tanıtma amacındayız bu bağlamda anketler marifeti ile ilerlemeye çalışıyoruz ve bu süreci paydaşlarında katılımı ile yürütmeye çalışıyoruz. İzmir bir fuarlar şehri uzun süredir ve sektörü de ciddi anlamda bir araya getiriyor.Fuardaki tüm katılımcılara bakarsanız butik üretimden konvansiyonel üretime kadar sektörün hemen hemen tüm çalışanlarını, kamuyu, araştırma kurumlarını, üniversiteleri görebilirsiniz. Hiç kuşku yok ki bir meslek standartı hazırlanacaksa, bir meslek süreç standardize edilecekse saydığım tüm bu paydaşların katkıda bulunması gerekir. Çünkü sektörel işbirlikleri projeler marifeti ile yürütülmekte olan süreçlerdir ve fuarı da bu anlamda biz iyi bir gereç olarak görüyoruz.''

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Orman Vakfı projesinde sektör çalışma grupları koordinatörü Ümmühan Tibet ise duygularını şu sözlerle ifade etti. Tibet,''Biz bu fuar nedeniyle de Ege Orman Vakfı ile beraber yürüttüğümüz Avrupa Birliği projesi olan mesleki yeterlilik belirleme projesinin tanıtımını yapıyoruz standımızda. Çünkü sektörümüzde görev yapan zeytin sıkım operatörü, zeytinyağı üretim operatörü, fermantasyon operatörü, gıda tadıcı ve sınıflandırıcı uzmanı mesleki yeterliliklerini belirlemek üzere yaklaşık 4 aydır çalışıyoruz. Bu sürede önemli aşama kaydettik. Fuarda da sektörün görüşlerini alıyoruz, anket çalışmalarımızı yapıyoruz, tanıtımını yapıyoruz'' diye konuştu.

Avrupa Birliği'nden hibe desteği alan projenin bütçesi 227 bin Euro. Proje ile zeytincilik sektöründe çalışan işçiler, Ege Orman Vakfı tarafından yapılacak sınavın ardından belgelendirilecek.