EGE ORMAN VAKFI

Başkanın Mesajı

Sayın Doğaseverler,

Küresel iklim değişikliği ile mücadelede; karbon salımlarını azaltıcı düşük karbonlu ekonomiye geçiş yolunda sanayi dünyasının, hükümetlerin, yerel yönetimlerin ve bireylerin süreçte öncü olmasına ve aktif rol alması gerektiğine inanıyorum.

Sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde; üretim ve tüketim şekil ve alışkanlıklarında bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç olduğu bilincinin toplumun her kesiminde yerleşmesi gerekmektedir. Bu da ancak bireylerin ve kurumların sorumluluk almaları ve katılımları ile mümkündür. Bu süreçte, sivil toplum örgütleri ve özel sektör, yerel yönetimler, bireyler arasındaki işbirliği ve dayanışma azami önem arz etmektedir.
Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda düşük karbonlu ekonomiye geçiş konusunda daha çok çalışması ve kapsamlı, gerçekçi ve işlevsel bir strateji izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Çevre konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları ve özellikle iş dünyası örgütlerinin ortak bir hedef, vizyon ve sorumluluk etrafında çalışmasını önemsiyorum. Özel sektörde her geçen gün daha fazla şirket karbon salımlarını azaltmak için sivil toplum örgütleri ile çalışmalar yaparak şirket itibarı açısından büyük önem sağlayan işbirlikleri gerçekleştirmektedir. Geleneksel sınırsız kalkınma ve tüketim modelleri: sürdürülebilir ve çevreye uyumlu kalkınma modeli olan sıfır karbon ekonomisine uyarlanmaktadır.

Faaliyetleri çerçevesinde oluşan ve atmosfere salımını sera gazlarını dengelemek isteyen şirketler ve bireyler; karbon ayak izlerini ölçerek, emisyonlarını azaltma ve dengelemek hedefli projelerde yer almaktadırlar.

Küresel ısınma sürecini geri çevirmek oldukça güç. Ama en azından daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz. Karbon ayak izini küçültmenin en güçlü yollarından biri de AĞAÇ DİKMEKTİR.

EGE ORMAN VAKFI olarak biz de, insanlar ve doğa arasında denge oluşturmak için çalışmakta ve devam ettirilebilir kurumsal faaliyetlerle bunu desteklemekteyiz. Doğaya kazandırılan fidanlarla ormanların korunması ve sürekliliğinin sağlamanın yanı sıra havzanın toprak, su, hava ve çevre sağlığı koşullarını iyileştirmek üzere de çalışmaktayız. Bütün bu çalışmaları Vakfımız tamamen yaşadığı çevreye sahip çıkan, dolaylı ya da dolaysız olarak çevreden aldıklarını bir nebze de olsa geri vermeye çalışan doğasever kuruluşlarımız, vatandaşlarımız, öğrencilerimiz tarafından yapılan bağışlarla hayata geçirmektedir.

Ege Orman Vakfı web sayfasında yer alan karbonmetre ile yıllık kişisel ya da kurumsal tüketiminizden kaynaklanan karbon emisyon miktarınızı ve bunu dengelemek için yılda kaç ağaç dikmeniz gerektiğini bulabilir, doğaya borcunuzu Ege Orman Vakfı’na bağışta bulunarak karbon ayak izinizi silecek ağaçlarınızın dikilmesini sağlayabilirsiniz. Yaşanabilir bir çevre için destekleriniz çok değerli.

”Gelecek Kuşaklar Orman Yok Demesin”

Cem BAKİOĞLU
Yönetim Kurulu Başkanı