Yeşil Akademi Platformu hayata geçti

Avrupa Birliği’nden destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe) Projesi’nin Ideathon etkinliği ve kapanış toplantısı Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 28 saat süren  IDEATHON’a (Fikir maratonu)  katılarak projeleri ile fark yaratan gençlere ödülleri kapanış toplantısında takdim edildi.   Proje ile ; Enerji ve Çevre konularında gençlere yönelik dijital bir bilgi sağlama platformu olan Yeşil Akademi oluşturuldu.

Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Ege Orman Vakfı,  RENAC energy & climate gGmbH, Osrodek Badawczo Edukacyjny w Zielonowie, Türkiye Ormancılar Derneği ortaklığı  ve Karşıyaka Belediyesi, Bayraklı Nuri Atık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Buca Süleyman Şah Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Ege Lisesi, İzmir Ticaret Borsası iştirakçiliği ile hazırlanan, Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu VI. Hibe Programı kapsamında destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe)  projesinin kapanış  toplantısı ve IDEATHON (Fikir maratonu)  etkinliği Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kapanış toplantısı öncesinde, 12 ay süren projenin son faaliyeti olarak, teması Sürdürülebilirliğin üç temel bileşeni olan Çevre Koruma, Ekonomik Büyüme ve Sosyal Gelişim ekseni olarak belirlenen 28 saatlik  Ideathon etkinliği düzenlendi. 15-28 yaş arasında gençlerin katıldığı Ideathon’da katılımcılar, Birleşmiş Milletler’in  17 Küresel Amacı arasında yer alan , Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Sudaki Yaşam, Karasal Yaşam  konularında farkındalık yaratmak üzere fikirler üreterek projeler geliştirdiler. Ideathon etkinliğinde İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ilham veren konuşmaları ile gençleri motive ettiler.

Ideathon sonunda gerçekleştirilen kapanış toplantısına Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Derneği Genel Sekreteri Aygün Pakyürek, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Perihan Öztürk, Renac gGmbH Proje Koordinatörü Gerhard Rauch, Osrodek Badawczo Edukacyjny w Zielonowie (OBEZ) Başkanı Katarzyna Hadas, Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilcisi Ceyhan Çiçek, Karşıyaka Belediye Başkanvekili Atilla Baysak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Burhan Suat Çağlayan ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Kapanış toplantısında ilk konuşmayı yapan HBODER Genel Sekreteri Aygün Pakyürek; Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı’nın Beşinci Dönemi kapsamında yürüttüğümüz Zero Karbon Point projesi ile Karşıyaka’da Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’ni kavramsal ve fiziksel olarak inşa ettik. Bu merkezde uygulanmakta olan iklim değişikliği ve yenilebilir enerji eğitimlerini bir üst seviyeye taşıyarak dijital alanlara aktarmaya ve yaygınlaştırmaya karar verdik. Proje kapsamında İzmir ve Berlin’de gerçekleştirdiğimiz toplantılar, eğitimler ve çalıştaylar ile 15-18 yaş aralığında 340 birey için fiziksel ve çevrimiçi hareketlilik yarattık. Gençlerimizi uzmanlarla bir araya getirerek kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun bir bilgi sağlama platformu tasarlamalarını sağladık. “Yeşil Akademi” adını verdiğimiz platformda; İklim, Orman, Yenilebilir Enerji, Enerji Verimliliği ve Döngüsel Ekonomi ana başlıklarında videolar, sunumlar, dokümanlar yer almaktadır. Mevcut içeriklerin gençlerin eğitimleri için destekleyici ve güncel kaynak sağlaması planlanmış, platform ile gençlerin eğitim kapasitelerini geliştirmeleri ve kariyer hedeflerinde yeşil işlere yönelmeleri hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası paydaşlar için aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak görev yapacak platformun Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki sürdürülebilir diyaloğa katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi.

Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilcisi Ceyhan Çiçek, “Sivil Toplum Diyaloğu, programlarımızın en önemli öncelik alanlarından olup, Sürdürülebilir Diyalog Projesi’ de Türkiye’de bu program kapsamında seçilen 33 proje içerisinde olmasının yanı sıra pek çok platformda örnek gösterdiğimiz bir proje. Kamu-STK iş birliğini sağlaması, yabancı ortakların sürdürülebilir olarak Türk STK’larla birlikte çalışması ve 3 programdır çevre odaklı ve birbirini takip eden projeler yürütülmesi anlamında bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyor ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Karşıyaka Belediye Başkanvekili Atilla Baysak, “Karşıyaka Belediyesi olarak böylesine umutlu ve heyecan verici bir projenin paydaşı olmaktan sevinç duyuyoruz. Bu projeyi Karşıyaka’yı bir iklim, çevre ve doğa merkezi yapma konusunda bir adım olarak görüyoruz. Bu projede, yerel yönetim, merkezi yönetim, Sivil toplum örgütleri, gençlerimiz ve sanayi kesimi olmak üzere bütün taraflar var. Bu bir arada müthiş bir sinerji oluşturuyor. Bu tür projelere desteklerimiz sürecek.” diye konuştu.

Son olarak konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Burhan Suat Çağlayan, “Ideathon’da gençlerimizin ortaya koyduğu projelerden büyük heyecan duydum. Projelerin uygulanabilirliği çok yüksek. Firmalarımızın bu projelere mutlaka sahip çıkacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” dedi.

Konuşmaların ardından, 53 öğrencinin takımlar halinde katıldığı Ideathon etkinliğinde Tekstil Ürünlerinin bakteri ile geri dönüşümünü sağlayan projeleri ile üçüncü olan Planetaryum takımına, ikinci olan  Sokak hayvanları için kurulan Pet-e telefon uygulaması projesi ile ikinci olan Roket takımına ve  su, plastik ve cam geri dönüşüm projesi ile birinci olan Sudol takımına  ödülleri takdim edildi.