Sel felaketleri ile ilgili açıklama

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin GENÇOL’un Sel Felaketleri ile ilgili basın açıklaması:

  Yaşadığımız her sel felaketi sonrası merhum Orman Yüksek Mühendisi Kemal Aşk’ın ‘’Erozyonla Savaş El Kitabı’’ aklıma gelir. Kitabında erozyonla ve selle mücadeleyi anlatırken Fransız İnşaat Mühendisi Joseph Chaılley’in(1795-1861)  şu sözünü öne çıkarmıştır: ‘’Su çetin bir muarızdır (karşı çıkandır), bütün hataları keşfetmesini bilir ve en küçük hatayı çok pahalı ödetir.’’

  Teknik, sele teslim olma diye bir şeyi kabul etmez. Selle mücadele çalışmasında ana prensip, düşen yağmur suyunu mümkün olduğunca düştüğü yerde tutmak, yağmur damlalarının birleşerek tahrip edici güce kavuşmasını önlemektir. Türkiye’de erozyonla, sellerle mücadele ilk kez Orman Bakanlığı tarafından 1955 yılında Tokat’ta Behzat Deresi Havzası’nda başlatıldı. Tokat’ta selle mücadeleyi başlatıp, uygulayan ve bu güzelim kenti olası sel felaketlerinden kurtaran Kemal Aşk’ı Tokat’lılar minnetle anmaktadır. Tokat’ta 1955 yılı öncesi büyük sel felaketleri yaşanmış, büyük maddi zararların yanında yüzlerce can kaybı da olmuştu. Orman Bakanlığı bir vefa örneği sergileyerek Kemal Aşk için ‘’Tokat’ı Artık Sel Almıyor’’ belgeselini yaptırdı.

  Yine hatırlayalım Kemal Aşk 5 Kasım 1995’te 65 cana mal olan İzmir sel felaketinin olacağını 3 ay önceden tahmin etmişti. İzmirliler Girne Caddesi’nde dere olduğunu o zaman anladılar.

  Küresel ısınma ve onun sonucu iklim değişikliğini çok yoğun olarak yaşadığımız günlere geldik. Aşırı sıcaklar, aşırı ve zamansız yağışlar tarlalarımızda ki ürünleri de olumsuz yönde etkiledi. Sık sık sel felaketi haberlerini alıyoruz. Bilim adamları gelecek yıllarda risklerin daha da artacağını ifade ediyorlar.

  Küresel iklim değişiminin sonuçlarını yoğun olarak yaşadığımız günümüzde ormanlarımızı gözümüz gibi korumalı, ağaçlandırmaya önem vermeli , erozyonla ve selle mücadeleyi havza başında planlayıp uygulamalıyız.