Orman Yangınlarına Dikkat!

Ege Orman Vakfı Gönüllüleri sezonun son toplantısında buluştu. Vakfın Çankaya Bürosunda gerçekleştirilen toplantıda Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, “Orman Yangınları” konusunda sunum yaptı. Gençol, yangınlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.


Ege Orman Vakfı Genel Müdürü  Metin Gençol yaptığı sunumda, orman yangınlarının çıkış nedenleri ve ormanların yangından korunması konusunda bilgi verdi. Gençol, ''Haziran ayının başından itibaren hava sıcaklıkları artıyor. Meteoroloji verilerine göre bizleri daha sıcak bir yaz ayı bekliyor. Orman içi açıklıklarda ve orman kenarlarında, ulaşım yollarının kenarlarında geçtiğimiz yıla nazaran çok fazla kurumuş yanmaya hazır ot tabakası var. Tüm uyarılara rağmen araçlardan atılan sigara izmaritleri orman yangınlarına sebep oluyor.'' dedi.

Gençol, anız yakılması yasak olmasına rağmen, bu nedenle yangın çıktığını ve  yangının ormanlara ulaşıp büyük yangınlara sebep olduğunu belirtti. Gençol, ''Tarla ve çöp temizliği yapılırken kesinlikle ateş yakılmamalı. 1 Haziran-30 Ekim tarihleri arasında Akdeniz iklim kuşağının yaşandığı bölgelerde Valiliklerce ormanlara giriş yasağı konuyor. Ormanlara giriş yasağına uymalıyız ve kesinlikle ormanlarda piknik yapmamalıyız.'' diye konuştu.

Büyüyen orman yangınlarının köyleri, tarım alanlarını, yazlık siteleri tehdit ettiğini belirten Gençol, ''Köylerin çevresindeki otları ve çalıları köylümüz imece usulü ile temizlemeli. Köye bitişik zeytinlik, bağ ve bahçeler tarımsal faaliyetlerle otlardan arındırılmalı, yüzeyde sadece toprak kalacak şekilde düzenlemelidir. Elektrik ileten tellerin altında kalan otlarda ilgililerce temizlenmeli. '' dedi.

Gençol, “ Orman yangınları büyük tahribatlara, can ve mal kayıplarına sebep olduğu gibi, söndürmek için çok büyük kaynak sarf ediliyor. Yangınları asgari sayıya indirerek söndürmekte kullanacağımız kaynağı yeni orman alanlarının ağaçlandırılmasında kullanmalıyız.'' diye konuştu.

Son olarak Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol Doğaseverlerin, herhangi bir orman yangını gördüklerinde ücretsiz olan orman yangını ihbar hattı 177’yi aramalarını istedi.