AB Türkiye Delegasyonu’ndan E-VOC Test Merkezi projesine tam not

Delegasyon Müsteşarı François Begeot yapılan yatırımları inceleme fırsatı bulduklarını ve yapılanların çok başarılı olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Müsteşar François Begeot ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Program Yöneticisi Tsvetana Stoycheva ile Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Eğitim Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Ege Orman Vakfı'nın Torbalı Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası’nda bulunan sınav merkezini ziyaret ettiler.

Fabrikayı gezen heyet; Ege Orman Vakfı Akademi, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ni çok başarılı buldu.  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal kalkınma Bölüm Başkanı Müsteşar François Begeot; '' Avrupa Birliği’nin burada verdiği desteğin yerini bulup bulmadığını hem izlemeye hem değerlendirmeye geldik. Geldiğimiz de gördüklerimizden çok memnun olduk.

Verdiğimiz desteğin tamamen bir yatırıma dönüştüğünü önemli bir katma değer sağladığını gördük. Zeytinyağı ve zeytin sektöründeki bu merkez, sektör çalışanlarına sertifikalı çalışma imkânı sağlayacak; iş gücü kalitesinin iyileştirilmesine ve bölgeye önemli bir katma değer sağlayacak. Cihaz ve ekipmanları gördük ve merkezin başarılı çalışmalarını burada izledik. Dolayısı ile buradan son derece memnun ayrılıyoruz. “ dedi.

E- VOC TEST MERKEZİ  PROJESİ HAKKINDA


Projede; gıda sektöründe 3 ulusal meslek standardı ve 3 ulusal yeterlilik tanımlanmış ve  bu meslekler için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından akredite edilmek üzere Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurulmuştur.

Projenin Genel Amacı: Nitelikli ve belgeli işgücü geliştirilmesi, eğitim ve istihdam arasındaki ilişki güçlendirilerek örgün ve yaygın mesleki eğitim ve öğretimin etkinliğinin sağlanması, önceki öğrenmelerinin tanınmasının teşvik edilmesi, hayat boyu öğrenme sürecinin desteklenmesi ve Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi’nin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumunun kolaylaştırılmasıdır.

Projenin Özel Amacı: Gıda Sektörünün içerisinde “8.2 Dondurulmuş Gıda, İçecek ve Diğer Gıda Ürünleri” alt sektöründe 4. Seviyelerde, Zeytinyağı Üretim Operatörü, Fermente Ürün Üretim Operatörü ve Tadımcı mesleklerinde meslek standardı tanımlamak ve tanımlanan bu 3 mesleğe ait ulusal yeterlilik hazırlamak, Meslek Standartları Geliştirme Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri (VOC-Test Merkezleri) kurmak ve işletmek. Proje geniş bir katılım ile yürütülmekte olup, proje ortağımız Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, iştirakçilerimiz İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü A.O.S.B. Mesleki Eğitim Merkezi’dir.