Çevresel ayak izi projesi tamamlandı

12 ay süren ve 175 bin 739 Euroluk bütçesi olan proje ile; Türkiye'de üretilen, özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB’ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarıldı. Bundan sonra projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeni ürünlere etiket verme sistemi Ege Orman Vakfı tarafından yönetilecek.


Projenin kapanış toplantısına; Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, İZKA  Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Hülya Sungur Ulusoy, AB Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanlığı Koordinatörü Burcu Altınordu, proje iştirakçileri ve iş dünyasından yoğun bir katılım gerçekleşti.


 Ege Orman Vakfı ve Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği’nin İngiltere merkezli The Carbon Trust ile ortaklık yaparak AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV–Çevre Hibe Programı kapsamında yürütülen “İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi” projesinin kapanış toplantısında katılımcılara projenin çıktıları anlatıldı.  Proje kapanış toplantısında konuşan Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin,” Karbon yönetimi konusunda; sera gazı salımını azaltmayı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı amaç edinen iş dünyası ile yapmakta olduğumuz işbirliğine bu projemiz yeni bir misyon kazandıracaktır. “ dedi.


 Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili:”Ege Orman Vakfı olarak, projemiz kapsamında Eko-Etiketler konusunda yaptığımız çalışmaları bir kitapçık ile iş dünyasının dikkatine sunuyoruz. Konu hakkında farkındalık yaratacağını düşündüğümüz bu çalışmanın rehber olarak; ülkemiz, iş dünyası ve tüketiciler açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeni ürünlere etiket verme sistemi Ege Orman Vakfı tarafından yönetilecek. ”diye konuştu.


Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği  Genel Sekreteri Aygün Pakyürek; proje ile çevresel ayak izi etiketleme sisteminin Türkiye’ye entegre edildiğini söyledi. Pakyürek;” Karbon emisyonlarını azaltmak, doğal kaynakların verimli kullanılması ve sürdürülebilir stratejiler geliştirmek için şirketlere yol haritası olacak sistemin ilk uygulayıcıları olan pilot firmalar; ürünlerinin çevresel etkileri ölçülüp, ISO 14067 standardı çerçevesinde sertifikalandırılarak etiketleme sistemine dahil oldular. Türk sanayisinin çevreye ve topluma duyarlı bir yapıya dönüşerek, dünya ihracatından daha fazla pay almasında ivme kazandırmayı amaçlayan projenin iştirakçileri Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) , İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İ.A.O.S.B), Polibak Plastik Film Sanayi A.Ş. ve Ege TV’ydi. İştirakçilerimize ve pilot şirketlere çok teşekkür ediyoruz.” dedi.  


 Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi yaptığı konuşmada karbon ayak izinin önemine dikkat çekerek bu projede bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.


 Projenin İngiltere merkezli ortağı The Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones yaptığı konuşmada; “Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinde, yapı ürünleri gibi bazı sektörlerde çevresel ürün etiketleri uygulamaları şimdiden zorunlu hale gelmeye başlamıştır. Bu minvalde Türkiye’de üretilen ürünlerin, uluslararası çevresel ve sosyal kriterlere uygunluğunun gösterilmesinde eko-etiketler giderek daha fazla rol oynayacaktır. Diğer yandan bu uygulama ile ürünlerin içerisindeki karbon ve kaynak yoğunluğunu azaltma yönünde yerel endüstriye katkı sağlanacaktır.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından projede yer alan pilot şirketler Yorglas Cam Merkezi San. ve Tic. A.Ş., AKG Gazbeton İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş., Batıçim Batı Anadolu Çimento San. A.Ş., Bak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. ve Polibak Plastik Film San. ve Tic. A.Ş.’nin yetkilileri kısa birer sunum yaptılar.