Karşıyaka'dan 'Bal' gibi proje

Ege Orman Vakfı tarafından kurulumu yapılan  Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisinde,  Üretici Kadın Kooperatifi bünyesinde her yıl, üreticiden 30 ton bal alınacak ve Sancaklı Mahallesi'ndeki bal tesisinde ambalajlanarak "Bal Köy" markası ile satışa sunulacak. Başkan Akpınar "Yerelde kalkınmanın en güzel örneklerinden birini hayata geçiriyoruz. Hem üreten hem de tüketen kazanacak" dedi.

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ DESTEKLENECEK

Kooperatiflerin desteklenmesine yönelik projelerle adından söz ettiren Karşıyaka Belediyesi, Sancaklı Mahallesi'nde hayata geçirilecek olan Bal Köy Projesi için ilk adımı attı. İki kurum arasında imzalanan protokolle, Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi’ne geçti. Kooperatif burada, bal üreticilerinden her yıl alacağı 30 ton balı ve yan ürünlerini, Bal Köy markası ile ambalajlayacak ve tüketici ile buluşturacak. Proje ile hem kırsal kalkınma desteklenecek hem de kooperatif bünyesindeki kadınların ev ekonomilerine destek olunacak. Uzun vadede; Sancaklı Köyü’nün turistik bir değer kazanması sağlanacak ve Karşıyaka’nın turizm potansiyeli geliştirilecek.

BAL ORMANI DA KURULACAK

Tesiste; üreticiler desteklenerek yılda yaklaşık 30 ton bal alınacak ve yerel ekonomiye katkı sunulacak. Alınan bal paketlenerek “Bal Köy” markasıyla satışa hazır hale getirilecek. Belediyenin sosyal tesisleri, yöresel pazarlar ve kooperatif ürünleri satış noktaları ile büyük mağazalarda ve Sancaklı Köyü’ndeki tesisin bahçesinde oluşturulacak Kahvaltı Evi’nde satışa sunulacak. Bu proje, onlarca bal üreticisinin ekonomisine katkı sunacak. Onlarca kadın için istihdam imkanı yaratılacak. Vatandaşlar, kaliteli ve sağlıklı bal ve bal ürünlerine daha uygun fiyatlarla ulaşma imkânı bulacaklar. Bal satışından elde edilecek gelirin bir bölümü Ege Orman Vakfı’na bağışlanarak bal karşılığında, fidan dikimi gerçekleştirilecek ve Bal Ormanı oluşturulacak.

BAL KÖY MARKALAŞACAK

Protokol imza törenine Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Narin, Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ve Bakioğlu Holding Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Aygün Pakyürek katıldı. Başkan Akpınar "Kırsal kalkınma modelinde örnek bir protokole daha imza attık. Son 5 yıldır, doğanın daha yeşil ve yaşanabilir olması için çaba gösteren Ege Orman Vakfı'nın İZKA hibesi ile gerçekleştirdiği tesis bu protokol ile artık Kadın Kooperatifmizce işletilecek. Aynı vizyon ve bakış açısıyla Bal Köy markasını. Sancaklı'da Bal Köy ile markalaşacak olan kadınlarımız hem üreticiden alınan doğal balı tüketici ile buluşturacak hem de kadınlarımıza istihdam imkanı yaratacak. Ege Orman Vakfı bundan sonra da tecrübesi ile yanımızda olacak. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili de "Biz bu projeyi yaratırken en önemli hedefimiz kırsal kalkınmaya destek vermek ve merdiven altında yapılan üretimleri ortadan kaldırmaktı. Önemli bir aşama kaydettik. Şu andan itibaren, projenin sürdürülebilir olması için emin ellere teslim ettiğimizi düşünüyoruz" dedi.