Dekalb'ten Doğaya bin fidan

Ege Üniversitesi Bitki koruma bölümünde okuyan Çağan Çavdaroğlu ve Barış Çıbıkçı'nın girişimleri ile Mısır Tohumları üreticisi Dekalb şirketi, Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak Torbalı Taşkesik ağaçlandırma sahasında 1000 fidanlık bir koru oluşturdu.

Oluşturulan koru için fidan dikim töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Çavdaroğlu ve Çıbıkçı'nın yanısıra şirketin Genel Müdürü Onur Çamili ve şirket çalışanları katıldı.

Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, Torbalı Taşkesik ağaçlandırma sahasında Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bilgili, ''Doğaya verdiğiniz bu katkı için biz şükranlarımızı sunarız ama sizde kurumsal olarak doğaya hepimizin bir borcu var hem bireysel hem kurumsal olarak. Bu yaptığınız çalışma ile doğaya verdiğiniz katkıya hem çalışanlarınızı farklı kılıcaksınız hem müşterileriniz farklı kılıcaksınız hemde kurumsal faaliyetlerinizle ilgili sürekli emisyon yapıyorsunuz bu emisyonlarınızı da biraz bu fidanlarla denkleştirmiş oluyorsunuz. Bir nebze de olsa doğaya kullanarak verdiğimiz zararın bir kısmını bu şekilde denkleştirmiş oluyorsunuz. Biz Ege Orman Vakfı olarak 21 yıllık bir vakıfız. Özellikle Ege bölgesinde faaliyet gösterip Orman Bakanlığı ile birlikte yaptığımız protokoller çerçevesinde bu ağaçlandırmaları yapıyoruz. Gördüğünüz bu havzada 200 bine yakın fidan var ve 5 yıl boyunca bu her bir fidanın dikiminden sonra etrafında çapa yaparak onları otların boğmasını engelliyoruz ve kuruyan fidanlar varsa yerlerine yenilerini dikiyoruz. 5 yıl sonra zaten her bir fidan artık kökleri suya kadar ulaşmış ve biyolojik bağımsızlıklarını elde etmiş oluyorlar tamamen yüzde 100'e yakın başarılı hale geldikten sonra biz sahayı Orman Bakanlığına teslim ediyoruz. Tabiki saha üstünde hem sizin hemde bizim manevi haklarımız var ben her zaman söylüyorum bağış yapan herkesi yaptıkları bağışın peşinde olsunlar ağaçlar başarılı mı ne durumda gidip görsünler isteriz. Son fidanları birlikte toprakla buluşturacağız ben tekrar size teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Dekalp Genel Müdürü Onur Çamili ise düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: ''Öncelikle bu projenin fikir sahibi olan Ege Üniversitesi 3. sınıf öğrencileri Barış ve Çağan kardeşlerimize sonrasında sizlere Ege Orman Vakfına bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bizler dünyanın en büyük tarım şirkelerinden olan Monsanto'nun tarla bitkileri kolu olarak Dekalb firması olarak şuan burda bulunuyoruz. Şirketimizin en önemli misyonlarından birtanesi doğal kaynakları korumak tüm dünyada. Bugün de sizin bahsettiğiniz üzere doğal kaynakları korumaya bir nebzede olsa hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Bu bizim için büyük bir gurur büyük bir mutluluk. özellikle Dekalb olarak yoğun faaliyet gösterdiğimiz İzmir ve Batı bölgesinde böyle bir aktiviteyi yapıyor olmak ayrı bir keyif bizler için o yüzden tekrar teşekkür ediyorum. Dediğinizde çok haklısınız bugün 1000 fidanla bir koruluk oluşturmaya çalıştık inşallah bu rakam binleri bulur bir ormana dönüşür. Bizler şirket olarak üzerimize düşeni yapmaya devam ediyor olacağız sizlere tekrar bu fırsatı sunduğunuz için teşekkür ediyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, Dekalb firması Genel Müdürü Onur Çamili'ne günün anısına bir plaket takdim etti. Ardından fidanlar toprakla buluştu can suları verildi.