ÇEVRESEL ETİKETLEME İÇİN TEKNİK ÇALIŞTAY

Çalıştay'da,  Carbon Trust firması uzmanları tarafından karbon ayak izi ve çevre etiketine yönelik ürün kategori kurallarını içeren teknik bilgilendirme yapıldı, projede yer alan pilot şirketlerle birebir modelleme çalışması gerçekleştirildi.

AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV–Çevre Hibe Programı kapsamında yürütülen projenin ortağı Carbon Trust firması uzmanları  karbon ayak izi ve çevre etiketine yönelik ürün kategori kuralları ve veri toplanmasını içeren teknik bilgilendirme yaptı.

Double Tree By Hilton otelinde gerçekleştirilen çalıştayda  Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones ve Carbon Trust proje koordinatörü John Hsu'nun yaptığı sunumlarda proje iştirakçisi şirketlere bilgi aktarıldı.

Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones , ''Şirketlerin, ürün veya hizmetlerinin çevre üzerinde yarattıkları tüm etkileri anlayabilmeleri ve bunu tüketicileri ile paylaşmaları  çok önemli. Üretimde; hammadde tedariğinin, imalatın, dağıtımın, tüketimin ve atığın etkileri devasa boyutlarda. Kuruluşların bu ayak izlerini gösterebilmeleri durumunda tüketiciler ve müşteriler, tükettikleri ürün ve hizmetleri seçerken bu hususu göz önünde bulundurabilirler''diye konuştu.  

Proje hakkında bilgi veren Jones, ''Türkiye’de şu anda beş farklı ürünün ayak izine yönelik bir pilot proje gerçekleştirmekteyiz. 2016 Şubat’ta başlayan ve 2017’de bitecek olan proje ile pilot şirketlerde ürünlere karar verilip, bu ürünlerin üretim aşamaları haritası çıkarılacak ve net ayak izleri ölçülecek. Sonrasında karbon etiketi çıkarılıp ayak izinin doğru alındığına dair etiket onaylanacak. '' dedi.