Kameralı Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi

Orman Genel Müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi, ve TUBITAK'ın ortak olarak yazılımını ve kurulumunu içeren Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) projesi ile Nisan 2009' dan beri , Türkiye'de 57 noktada yaklaşık 120 kamerayla ormanları gözlemektedir.

Izmir Orman Bölge Müdürlüğü, 121 Ha. Ilk Ormanlık alanın kameralı orman yangını erken uyarı sisteminin kurulumu ile 24 saat izlenmesi ve olası yangın ihbarını sistemde tanımlı birimlere ve şahıslara bilgi vermesini sağlayacaktır.

360 derece gözetleme yapabilen Kameralardan alınan görüntüler gerçek zamanlı olarak bilgisayar tarafından işlenip yazılım duman şüphesine ait bir bulgu tespit ettiğinde önce kulede sesli ve görsel bir alarm üretiyor. Kuledeki bir bilgisayar, eş zamanlı olarak kameradan gelen görüntüyü algılayabiliyor. Kameralar, pozisyonu bir yöndeyken 25 ile 45 saniye kadar bekleyip herhangi bir duman yoksa diğer park noktasına dönüyor. Duman tespit edildiğinde ise koordinatları Yangın Harekât Merkezi'ne gönderiliyor. Ormandaki 300 400 hektarlık bir alanı 2-4 dakika arasında tarayabilen bu kameraların görüntülerini işleyen yazılım, kuleye en çok 10 kilometre uzaklıktaki bir dumanı, başlangıcından sonra 15-45 saniye içinde tespit edip alarm verebiliyor.